Å lage sin egen mandelmelk er både enklere og mer lønnsomt enn å kjøpe ferdig i butikken. I tillegg er det ofte mye sukker/søtning og konserveringsmidler i de vi får på kartong.
Mandelmelk er også en god kilde til sunne fettsyrer, E-vitamin, D-vitamin, A-vitamin og litt kalsium. Den er også helt fri for mettet fett.
Når man sammenlikner mandelmelk med en del av de andre plantemelk-typene (kokos, ris, soya), så har den både et lavere kaloriinnhold og et høyere proteininnhold. Også smaker den jo veldig godt!
Legg mandlene i rikelig med kaldt vann. La de ligge i 8-10 timer, gjerne over natten. Nøttene blir da mykere slik at de frigjør alle de gode næringsstoffene.
Skyll mandlene og ha de over i blenderen. Fyll på vannet, tilsett dadlene og saltet. La blenderen kjøre i 2-3 minutter til du får en skummende melkehvit masse.
Sil melken. Jeg bruker en metall-sil, og det fungerer helt supert. Bruk gjerne en slikkepott til å dytte og røre litt rundt i massen for å hjelpe melken gjennom. Hvis du bruker nøttemelkpose eller kjøkkenhåndkle kan du klemme forsiktig rundt posen slik at alt det våte kommer ut. Smak til med det du måtte ønske og det du liker. Hell melken over på rene flasker og sett dem kaldt. Holdbar i 5-6 dager.
Nyt den ferdige mandelmelken i smoothie, frokostblanding, i kaffen, i matcha latte, i muffins, kjeks, pannekaker og vafler.
Det du sitter igjen med er rå mandelmasse som du absolutt bør ta vare på. Dette kan du bruke til å lage mandelmel eller mandel-krønsj til å strø på frokostblandingen din.
Mandelmel kan du ha i pannekaker, vafler, muffins og kjeks. Stek det i ovnen på ca 180 gr. Til mandel-krønsj kan du tilsette litt kokosolje, honning, kanel eller kardemomme for å sette litt ekstra smak.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.